niedziela, 31 sierpnia 2014

Kotleciki z cukinii i pieczarek

Sezonu cukiniowego ciąg dalszy. Tym razem kotleciki/placki. Mogą być podane jak placki ziemniaczane, czyli samodzielnie, ale pasują również do ziemniaków albo kaszy.

Koszt to około 10 zł (ok. 25 kotletów).






Składniki:

-  2 duże cukinie
-  500g pieczarek
-  1 cebula
-  1 duży ząbek czosnku
-  natka pietruszki
-  4 czubate łyżki mąki
-  sól
-  pieprz
-  olej do smażenia

Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce. Startą cukinię posolić i przełożyć na sito, żeby odciekła z niej woda. Pieczarki umyć i również zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mielenia. Wrzucić grzyby na suchą, rozgrzaną patelnię i odparować z nich całą wodę podsmażając około 10 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Cukinię odsączyć przez gazę. Wymieszać pieczarki, cukinię, cebulę, starty czosnek, natkę, sól, pieprz i mąkę. Formować małe kotleciki i smażyć je na rozgrzanym, dość głębokim oleju z obu stron.

4 komentarze: