Sezonu cukiniowego ciąg dalszy. Tym razem kotleciki/placki. Mogą być podane jak placki ziemniaczane, czyli samodzielnie, ale pasują również do ziemniaków albo kaszy.
Koszt to około 10 zł (ok. 25 kotletów).
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 4 czubate łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce. Startą cukinię posolić i przełożyć na sito, żeby odciekła z niej woda. Pieczarki umyć i również zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mielenia. Wrzucić grzyby na suchą, rozgrzaną patelnię i odparować z nich całą wodę podsmażając około 10 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Cukinię odsączyć przez gazę. Wymieszać pieczarki, cukinię, cebulę, starty czosnek, natkę, sól, pieprz i mąkę. Formować małe kotleciki i smażyć je na rozgrzanym, dość głębokim oleju z obu stron.
pyszne są!
OdpowiedzUsuńteż tak sądzę :)
Usuńzamiast maki dodac mielony len szef kuchni
OdpowiedzUsuńPychotka 👍
OdpowiedzUsuń