wtorek, 1 lipca 2014

Sos kalafiorowy do makaronu

Dziś sos z kalafiora, dosyć łagodny w smaku. Makaron tym razem żytni razowy, w formie dużych muszli.



Składniki:

-  1 nieduży kalafior
-  1 cebula
-  3 ząbki czosnku
-  oliwa
-  przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeże zioła
-  makaron
-  opcjonalnie: płatki drożdżowe ( do kupienia w wegańskich sklepach internetowych)


Ugotować kalafior i makaron (oddzielnie, ma się rozumieć ;) ). Gdy kalafior będzie miękki, odcedzić go i zmiksować blenderem lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną w kostkę cebulę i przetarty czosnek zeszklić na patelni na oliwie. Dodać papkę z kalafiora, posolić, doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej oraz płatkami drożdżowymi. Ugotowany makaron polać sosem, posypać świeżą natką lub szczypiorkiem i szamać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz