Dziś sos z kalafiora, dosyć łagodny w smaku. Makaron tym razem żytni razowy, w formie dużych muszli.
Składniki:
- 1 nieduży kalafior
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeże zioła
- makaron
- opcjonalnie: płatki drożdżowe ( do kupienia w wegańskich sklepach internetowych)
Ugotować kalafior i makaron (oddzielnie, ma się rozumieć ;) ). Gdy kalafior będzie miękki, odcedzić go i zmiksować blenderem lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną w kostkę cebulę i przetarty czosnek zeszklić na patelni na oliwie. Dodać papkę z kalafiora, posolić, doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej oraz płatkami drożdżowymi. Ugotowany makaron polać sosem, posypać świeżą natką lub szczypiorkiem i szamać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz