środa, 15 kwietnia 2015

Pesto z pokrzywy

Już pojawiła się u nas pokrzywa, co nas niezmiernie cieszy, bo bardzo ją wszyscy lubimy. Na pizzy, jako nadzienie do drożdżowych ślimaczków, czy jako pesto. Główny składnik za friko, więc takie pesto kosztuje grosze.

Można podawać z makaronem, z pieczonymi ziemniakami, jako pasta do pieczywa lub jako dodatek do rozmaitych dań, np. pizzy, tortilli z warzywami. Może służyć jako sos do pierogów czy kopytek.



Składniki:

-  ok. 4 garści pokrzywy
-  ok. 1/3 szklanki słonecznika
-  ok. 1/3 szklanki oliwy
-  1 duży ząbek czosnku
-  sól
-  opcjonalnie: nieaktywne płatki drożdżowe (do kupienia np. w sklepach internetowych) 

Pokrzywę dobrze wypłukać, polać gorącą wodą. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki porządnie zmiksować. 





4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, dodałam tego bloga do mojej listy blogów wegetariańskich http://wega-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń