Bezmięsna wersja słynnego dania. Niewiele składników, łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Niby nic szczególnego, a smakuje wspaniale. Nasi mięsożerni goście również są zawsze zachwyceni. Można podawać z grubą pajdą chleba razowego lub z ryżem/kaszą.
Składniki:
- 1 paczka kostki sojowej lub kotletów sojowych
- ok. 400 g pieczarek
- 2 spore cebule
- 500 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 kiszone ogórki
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- olej
- bulion do moczenia kostki lub kotletów
Cebule pokroić, posolić i zeszklić w garnku, na oleju. Dołożyć pokrojone pieczarki, podsmażyć. Kostkę sojową lub kotlety namoczyć w bulionie wegańskim wg instrukcji na opakowaniu. Odsączyć. Kotlety po namoczeniu pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i pieczarek. Wlać gorący bulion lub osoloną wodę. Dodać paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości. Wymieszać mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do garnka, zagotować. Dodać pokrojone ogórki i pieprz, chwilę poddusić.
Tu Stroganow podany z kaszą bulgur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz