poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sans Boeuf Stroganow

Bezmięsna wersja słynnego dania. Niewiele składników, łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Niby nic szczególnego, a smakuje wspaniale. Nasi mięsożerni goście również są zawsze zachwyceni. Można podawać z grubą pajdą chleba razowego lub z ryżem/kaszą. 



Składniki:

-  1 paczka kostki sojowej lub kotletów sojowych
-  ok. 400 g pieczarek 
-  2 spore cebule
-  500 ml bulionu lub wody
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  2 łyżeczki słodkiej papryki
-  1/2 łyżeczki ostrej papryki
-  2 kiszone ogórki
-  1 łyżka mąki
-  sól i pieprz
-  olej
-  bulion do moczenia kostki lub kotletów 

Cebule pokroić, posolić i zeszklić w garnku, na oleju. Dołożyć pokrojone pieczarki, podsmażyć. Kostkę sojową lub kotlety namoczyć w bulionie wegańskim wg instrukcji na opakowaniu. Odsączyć. Kotlety po namoczeniu pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i pieczarek. Wlać gorący bulion lub osoloną wodę. Dodać paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości. Wymieszać mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do garnka, zagotować. Dodać pokrojone ogórki i pieprz, chwilę poddusić. 


                                       Tu Stroganow podany z kaszą bulgur.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz