Składniki (na formę do babki o średnicy 22 cm):
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 0,5 szklanki oleju
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
Mleko zmieszać z sokiem z cytryny i odstawić. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać olej, skórkę z cytryny oraz mleko z sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przelać do posmarowanej olejem formy i piec ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe w środku (ciasto nie przykleja się już do patyczka). Wyłączyć piekarnik i zostawić babkę w piekarniku na około pół godziny, aby nie opadła. Po wyjęciu ostudzić i polać lukrem. Wierzch można posypać skórką pomarańczową, rodzynkami lub płatkami migdałów.
Lukier: 1 szklanka cukru i 2-4 łyżki wody. Wymieszać dokładnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz