sobota, 4 kwietnia 2015

Cytrynowa babka piaskowa




Składniki (na formę do babki o średnicy 22 cm):

-  3 szklanki mąki
-  1 szklanka cukru
-  1 łyżka proszku do pieczenia
-  1 laska wanilii lub cukier waniliowy
-  szczypta soli
-  skórka otarta z 1 cytryny
-  0,5 szklanki soku z cytryny
-  1 szklanka mleka roślinnego
-  0,5 szklanki oleju

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.

Mleko zmieszać z sokiem z cytryny i odstawić. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać olej, skórkę z cytryny oraz mleko z sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przelać do posmarowanej olejem formy i piec ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić  patyczkiem czy ciasto jest gotowe w środku (ciasto nie przykleja się już do patyczka). Wyłączyć piekarnik i zostawić babkę w piekarniku na około pół godziny, aby nie opadła. Po wyjęciu ostudzić i polać lukrem. Wierzch można posypać skórką pomarańczową, rodzynkami lub płatkami migdałów.

Lukier: 1 szklanka cukru i  2-4 łyżki wody. Wymieszać dokładnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz