sobota, 14 czerwca 2014

Pęczotto z pieczarkami

Danie robi się identycznie jak risotto tyle, że z pęczakiem zamiast ryżu. Co prawda tradycyjne risotto jest przyrządzane z białym winem, ale ja ze względu na dzieci robię bez i jest równie smakowite. Bardzo lubię pęczak i jeśli mam ochotę na kaszę jęczmienną, to zawsze wybieram tę jej formę. Np. krupnik też zawsze robię z pęczakiem.



Składniki:

-  2 szkl. pęczaku
-  30-40 dag pieczarek
-  2 cebule
-  3 ząbki czosnku
-  1-1,5l bulionu (można użyć np. Vegetę Natur) lub wody
-  sól (jeśli użyjemy wody, a nie bulionu)
-  natka pietruszki
-  pieprz
-  kilka łyżek oliwy

Pokrojone cebule i czosnek szklimy na oliwie, wsypujemy dobrze wypłukany pęczak, chwilę smażymy i dodajemy część bulionu lub wody (wtedy solimy), tak, żeby przykryć pęczak, a kiedy wchłonie całość a będzie jeszcze twardy, dolewamy stopniowo resztę bulionu/wody, sprawdzając twardość i konsystencję (zależnie od gustu) pęczotto . Na oddzielnej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy pokrojone pieczarki, aż odparuje woda. Pieczarki mieszamy z pęczakiem i dusimy wszystko razem do połączenia smaków. Doprawiamy pieprzem, ew. solą, posypujemy pokrojoną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz