piątek, 13 czerwca 2014

Zupa warzywna z kokosem a la Sambar

Sambar to indyjska zupa warzywna z dodatkiem pasty z tamaryndowca, z mlekiem kokosowym. Ale tu ma być bez udziwnień ;), więc tamaryndowca nie ma, ale jest sok z cytryny dla kwaśnego posmaku. To jest tylko taka wariacja na temat a nie przepis na prawdziwy sambar. Składniki oczywiście można zmieniać i gotować z takich warzyw jakie lubimy, czy mamy akurat pod ręką.



Składniki:

-  0,5kg ziemniaków
-  pół szkl. soczewicy czerwonej
-  2 marchewki
-  1 pietruszka
-  kawałek selera
-  garść świeżego szpinaku
-  1 cebula
-  4 ząbki czosnku
-  imbir (kawałek startego świeżego lub łyżeczka proszkowanego)
-  curry
-  mleko kokosowe (ok. pół szkl.) lub wiórki
-  ok. pół szkl. przecieru pomidorowego z kartonika lub koncentrat
-  sól
-  pieprz
-  cytryna
-  olej

Szklę w garnku na oleju pokrojone cebulę i czosnek, dodaję curry i imbir, chwilę podsmażam. Wrzucam umyte, obrane i pokrojone na kawałki lub plasterki warzywa, soczewicę i szpinak w całości. Wlewam wodę (nie za dużo, tylko tak, żeby się dusiło a nie przypaliło), sypię sól i duszę do miękkości. Pod koniec gotowania daję przecier pomidorowy i mleko kokosowe lub zmielone wiórki kokosowe. Doprawiam pieprzem i sokiem z całej cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz