środa, 30 lipca 2014

Wegańskie tiramisu




Deser tylko dla dorosłych, bo z użyciem alkoholu, ale żeby poczęstować dzieci, amaretto można zastąpić np. aromatem arakowym. Ciasto można zrobić w formie tortu lub deseru w pucharkach. Biszkopt zrobiłam z przepisu na blogu Matki Weganki na tort . Za każdym razem, gdy robię tort korzystam z tego przepisu, bo biszkopt zawsze wychodzi  i jest pyszny. Pozwolę sobie wkleić tu cały przepis:

"Poniższe składniki na biszkopt wymieszamy w podanej kolejności:

· 2 szklanki mąki pszennej
· szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· torebka cukru waniliowego
· ½ szklanki oleju roślinnego
Następnie dodajemy:
· szklankę mleka sojowego (lub innego roślinnego) z rozpuszczoną w niej
· łyżeczką sody
· 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto powinno być dość luźne, można ewentualnie dodać trochę więcej mleka, jeśli używamy mąki pełnoziarnistej (która pochłania więcej płynu).
Całość szybko mieszamy, przekładamy do posmarowanej olejem okrągłej foremki, pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C."


Upieczony biszkopt zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na dwa równe placki (jeśli ma być w formie tortu) lub na kawałki (jeśli będzie w pucharkach).

Polewa do nasączenia biszkoptu:

-  1 kubek mocnej kawy rozpuszczalnej
-   50ml likieru amaretto

Zaparzyć kawę i ostudzić. Dodać likier. 

Krem:

-  1 puszka mleka kokosowego
-  1/2 szkl. cukru
-  opakowanie budyniu waniliowego
-  mleko sojowe (najlepiej waniliowe)
-  śmietan- fix
-  cukier waniliowy
-  3 łyżki soku z cytryny

Mleko kokosowe wstawić do lodówki na co najmniej dobę. Ugotować budyń używając o pół szkl. więcej mleka sojowego niż jest podane w przepisie na opakowaniu budyniu.. Porządnie ostudzić. Stałą warstwę mleka kokosowego wyjąć z puszki i ubić z cukrem, śmietan fixem i cukrem waniliowym. Zimny budyń i bitą śmietanę kokosową zmiksować wraz z sokiem z cytryny na gładki krem.

Pierwszą warstwę biszkoptu ułożyć w tortownicy lub innej formie, nasączyć kawą z amaretto. Rozsmarować krem. Ułożyć następną warstwę biszkoptu, nasączyć i znów posmarować kremem. Wierzch posypać kakao.








1 komentarz: