Kotlety można polać zimnym sosem lub wlać sos do garnka, podgrzać, zanurzyć kotlety i chwilkę razem pogotować.
- 1 kalafior
- 1 cebula
- bułka tarta
- 2-3 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) lub pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
- olej
Kalafiora ugotować, odsączyć dokładnie z wody, ostudzić. Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju. Kalafior rozgnieść widelcem, dodać do niego zeszkloną cebulę, przyprawy, mąkę oraz tyle bułki, żeby powstała zwarta masa. Formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia.
Sos koperkowy:
- pół szkl. pestek słonecznika
- woda
- kilka łyżek oleju
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- pęczek koperku
Pestki moczyć w gorącej wodzie przez 1h. Odsączyć z wody i wrzucić do blendera, zalać przegotowaną wodą tak, żeby je całkowicie przykryć. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz