środa, 30 lipca 2014

Kotlety z kalafiora z sosem koperkowym

Kotlety można polać zimnym sosem lub wlać sos do garnka, podgrzać, zanurzyć kotlety i chwilkę razem pogotować.






Składniki:

-  1 kalafior
-  1 cebula
-  bułka tarta
-  2-3 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) lub pszennej
-  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
-  olej

Kalafiora ugotować, odsączyć dokładnie z wody, ostudzić. Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju. Kalafior rozgnieść widelcem, dodać do niego zeszkloną cebulę, przyprawy, mąkę oraz tyle bułki, żeby powstała zwarta masa. Formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia. 

Sos koperkowy:

-  pół szkl. pestek słonecznika
-  woda
-  kilka łyżek oleju
-  sok z cytryny
-  sól, pieprz
-  pęczek koperku

Pestki moczyć w gorącej wodzie przez 1h. Odsączyć z wody i wrzucić do blendera, zalać przegotowaną wodą tak, żeby je całkowicie przykryć. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz