Często robię takie "jednogarnkowce" z ziemniakami w roli głównej. Dziś na obiad wersja z jarmużem (można go kupić np. w Biedronce).
Składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 200g jarmużu
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, natka, koperek, pieprz
- olej
- ok.1l wody
W dużym garnku szklimy pokrojoną cebulę, wrzucamy umyte i porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu (bez ich twardych części), zalewamy wodą, solimy i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną na plasterki marchew a ziemniaki pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk oraz przetarty czosnek. Dusimy na małym ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas a na koniec doprawiamy pieprzem i posypujemy świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz