poniedziałek, 30 czerwca 2014

Duszone ziemniaki z jarmużem

Często robię takie "jednogarnkowce" z ziemniakami w roli głównej. Dziś na obiad wersja z jarmużem (można go kupić np. w Biedronce).



Składniki:

-  2 cebule
-  4 ząbki czosnku
-  1kg ziemniaków
-  3 marchewki
-  200g jarmużu
-  pół szklanki soczewicy czerwonej
-  przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, natka, koperek, pieprz
-  olej
-  ok.1l wody

W dużym garnku szklimy pokrojoną cebulę, wrzucamy umyte i porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu (bez ich twardych części), zalewamy wodą, solimy i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną na plasterki marchew a ziemniaki pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk oraz przetarty czosnek. Dusimy na małym ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas a na koniec doprawiamy pieprzem i posypujemy świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz