Bułeczki te robi się podobnie jak cebularze, tylko ja dodaję pieczarki, żeby było smaczniej i treściwiej. Idealne do zabrania na piknik czy do pracy.
Składniki ciasta:
- 0,5 kg mąki
- 50g drożdży
- 1/3 szkl. oleju
- ok.1 szklanka wody
- sól
- łyżka cukru
Składniki farszu:
- 4 cebule
- ok. 300g pieczarek
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki maku
- olej
Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut przykryty ściereczką. Po tym czasie mieszamy resztę składników ciasta, dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. W międzyczasie robimy farsz: podsmażamy na oleju pokrojoną w pióra cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, dodajemy majeranek i dusimy 10 minut. Przyprawiamy pieprzem i wsypujemy mak. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na mniej więcej równe kawałki (około 15 sztuk), formujemy kulki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i znów zostawiamy do rośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie w każdej kulce robimy zagłębienie np. dnem małej szklanki. Nakładamy farsz w zagłębienia, wkładamy bułeczki do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz