poniedziałek, 30 czerwca 2014

Drożdżówki z cebulą i pieczarkami

Bułeczki te robi się podobnie jak cebularze, tylko ja dodaję pieczarki, żeby było smaczniej i treściwiej. Idealne do zabrania na piknik czy do pracy.



Składniki ciasta:

-  0,5 kg mąki
-  50g drożdży
-  1/3 szkl. oleju
-  ok.1 szklanka wody
-  sól
-  łyżka cukru

Składniki farszu:

-  4 cebule
-  ok. 300g pieczarek
-  sól
-  pieprz
-  majeranek
-  2 łyżki maku
-  olej

Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut przykryty ściereczką. Po tym czasie mieszamy resztę składników ciasta, dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. W międzyczasie robimy farsz: podsmażamy na oleju pokrojoną w pióra cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, dodajemy majeranek i dusimy 10 minut. Przyprawiamy pieprzem i wsypujemy mak. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na mniej więcej równe kawałki (około 15 sztuk), formujemy kulki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i znów zostawiamy do rośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie w każdej kulce robimy zagłębienie np. dnem małej szklanki. Nakładamy farsz w zagłębienia, wkładamy bułeczki do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz