czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa-krem z bobu ze śmietanką z nerkowców i grzankami

Sezon na bób już dawno rozpoczęty a ja jeszcze nie jadłam w tym roku świeżego. W końcu nabyłam i zrobiłam jeden z moich ulubionych kremów. Prosta potrawa, ale trochę pracochłonna, tzn. obieranie bobu zajmuje dużo czasu. Zupka jednak warta jest tego poświęcenia. Do polania użyłam tu śmietanki z nerkowców, ale można też zrobić ją ze słonecznika lub z migdałów, kupić roślinną gotową bądź nie dodawać śmietanki wcale - będzie równie pyszna.

Koszt to około 15zł na 4 osoby.




Składniki zupy:  

-  1kg bobu
-  1 cebula
-  4 ząbki czosnku
-  2 ziemniaki
-  4 łyżki koperku
-  2 łyżki soku z cytryny
-  1 łyżka soli
-  pieprz
-  oliwa

Bób ugotować i obrać ze skorupek. Pokrojone: cebulę i czosnek zeszklić na kilku łyżkach oliwy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać 1l wody, posolić i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Dodać obrany bób, część pokrojonego koperku, sok z cytryny, chwilę razem pogotować i zdjąć z ognia. Trochę ostudzić a następnie całość dokładnie zmiksować. Ewentualnie dosolić. Przed podaniem podgrzać, wlać do miseczek. Każdą porcję polać śmietanką, na wierzchu ułożyć grzanki, posypać resztą koperku i świeżo zmielonym pieprzem.

Śmietanka z nerkowców: 

-  50g orzechów nerkowca
-  1 łyżka soku z cytryny
-  sól
-  woda

Orzechy nerkowca zalać wrzącą wodą i zostawić do namoknięcia na pół h. Po tym czasie orzechy odsączyć z wody, wrzucić do blendera, zalać taką ilością wody, żeby je przykryć, dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Posolić do smaku.

Grzanki:

-  chleb lub bułka
-  oliwa
-  czosnek

Na patelni na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokroić bułkę lub chleb na małe kostki, wrzucić do oliwy z czosnkiem i podsmażyć przewracając grzanki, żeby równo się zrumieniły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz