Koszt to około 15zł na 4 osoby.
Składniki zupy:
- 1kg bobu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 4 łyżki koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soli
- pieprz
- oliwa
Bób ugotować i obrać ze skorupek. Pokrojone: cebulę i czosnek zeszklić na kilku łyżkach oliwy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać 1l wody, posolić i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Dodać obrany bób, część pokrojonego koperku, sok z cytryny, chwilę razem pogotować i zdjąć z ognia. Trochę ostudzić a następnie całość dokładnie zmiksować. Ewentualnie dosolić. Przed podaniem podgrzać, wlać do miseczek. Każdą porcję polać śmietanką, na wierzchu ułożyć grzanki, posypać resztą koperku i świeżo zmielonym pieprzem.
Śmietanka z nerkowców:
- 50g orzechów nerkowca
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- woda
- woda
Orzechy nerkowca zalać wrzącą wodą i zostawić do namoknięcia na pół h. Po tym czasie orzechy odsączyć z wody, wrzucić do blendera, zalać taką ilością wody, żeby je przykryć, dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Posolić do smaku.
Grzanki:
- chleb lub bułka
- oliwa
- czosnek
Na patelni na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokroić bułkę lub chleb na małe kostki, wrzucić do oliwy z czosnkiem i podsmażyć przewracając grzanki, żeby równo się zrumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz