środa, 25 czerwca 2014

Kotlety jaglane

Jeśli kotlety to tylko z kaszy jaglanej. Takie pojawiają się u nas najczęściej. Na różne sposoby: smażone, pieczone, duszone w sosie jako klopsiki. Zmieniają się też dodatki. Można je robić tak, jak w poniższym przepisie, czyli tylko z cebulką ale polecam też różne modyfikacje. Będę zapewne zamieszczała czasem wariacje na temat kaszy jaglanej. Jaglanka bardzo łatwo lepi się po ugotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do robienia kotletów. Z poniższych proporcji wychodzi mi ok.30 średniej wielkości kotletów. Robię z całej paczki, bo wtedy mam obiad na dwa dni i jeszcze mąż zabiera ze sobą do pracy. Można oczywiście zrobić z połowy podanych składników. Na zdjęciu nasz obiad: kotlety jaglane, młode ziemniaczki z koperkiem i sałatka z pomidorów, ogórków kiszonych i ziół.

Koszt 30 kotletów:  ok. 4zł. 




Składniki:

-  paczka kaszy jaglanej (400g)
-  1 cebula
-  4 ząbki czosnku
-  przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, natka pietruszki, pieprz ziołowy
-  olej
-  bułka tarta

Wypłukaną dokładnie kaszę gotujemy w proporcji 2 szklanki wody : 1 szklanka kaszy. Polecam gotowanie jej około 15 minut, przykrycie i odstawienie na kilka godzin do nasiąknięcia i ostygnięcia. Kasza musi być całkowicie ostudzona, bo w przeciwnym wypadku może nie dać się lepić. Jak już kasza ostygnie dodajemy do niej pokrojoną i podsmażoną na oleju cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dość dokładnie miksujemy blenderem typu żyrafa. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz