Koszt 30 kotletów: ok. 4zł.
Składniki:
- paczka kaszy jaglanej (400g)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, natka pietruszki, pieprz ziołowy
- olej
- bułka tarta
Wypłukaną dokładnie kaszę gotujemy w proporcji 2 szklanki wody : 1 szklanka kaszy. Polecam gotowanie jej około 15 minut, przykrycie i odstawienie na kilka godzin do nasiąknięcia i ostygnięcia. Kasza musi być całkowicie ostudzona, bo w przeciwnym wypadku może nie dać się lepić. Jak już kasza ostygnie dodajemy do niej pokrojoną i podsmażoną na oleju cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dość dokładnie miksujemy blenderem typu żyrafa. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz