wtorek, 17 czerwca 2014

Smalczyk z fasoli

Przepis na ten smalec pojawił się na wielu blogach, na Facebook'u i innych stronach. Nie wiem, kto pierwszy opublikował taki przepis, dlatego nie podam linka. Ja taką pastę (nie nazywałam tego smalcem) robiłam wiele razy, zanim zobaczyłam przepisy na nią w internecie. Bo tak naprawdę ten przepis to nic odkrywczego. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, bardzo tania i do tego przepyszna i naprawdę w smaku przypomina smalec.



Składniki:

-  1 szklanka fasoli Jaś
-  1 cebula
-  1 jabłko
-  majeranek
-  sól
-  pieprz
-  olej

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Pokrojoną cebulę podsmażyć na sporej ilości oleju (około 10 łyżek), dodać starte jabłko i dusić razem przez kilka minut. Fasolę, cebulę z jabłkiem i przyprawy wrzucić razem do wyższego naczynia i zmiksować całość blenderem na gładką pastę. Smalczyk gotowy. Podawać na chlebie, a z ogórkiem kiszonym lub małosolnym smakuje jeszcze lepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz