wtorek, 10 czerwca 2014

Pizza

Uwielbiamy pizzę (czy jest ktoś, kto nie lubi? ;) ) i jemy ją przynajmniej raz na 2 tygodnie. Używam różnych mąk (pszennej razowej, żytniej razowej, orkiszowej), często pomieszanych ze sobą. Czasem robię z dodatkiem zwykłej pszennej, ale staramy się ograniczać ilość białej mąki w naszej diecie.

Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy bez sera, a teraz nie wyobrażam jej sobie z serem ;) .

Koszt jednej pizzy zależy od tego jakiej mąki użyjemy i jakich składników, ale na pewno jest sporo taniej niż w najtańszej pizzerii.



Składniki na ciasto:

-  0,5 kg mąki
-  20g świeżych drożdży
-  1/4 szkl. oliwy z oliwek
-  ok.1,5 szkl. wody
-  sól
-  1 łyżka cukru

Najpierw robimy zaczyn, czyli rozpuszczamy drożdże i cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy ok. 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z solą, zaczynem, dodajemy wodę, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto (powinno być elastyczne, ale miękkie). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół h. Po tym czasie znów chwilę wyrabiamy, rozciągamy na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze na cienki placek. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy wszystkie dodatki. Spryskujemy wierzch oliwą i posypujemy ziołami (np. oregano, bazylia czy gotowa przyprawa do pizzy). Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach C.


Sos do polania pizzy przed pieczeniem:

-  karton przecieru pomidorowego
-  2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
-  sól
-  papryka słodka
-  zioła prowansalskie lub pojedyncze zioła wedle własnego gustu
-  pieprz
-  oliwa

Mieszamy wszystkie składniki sosu ze sobą. Ja tego sosu nie podgrzewam przed polaniem pizzy.


Dodatki do pizzy mogą być różne, według własnych upodobań. Moje dzieciaki uwielbiają oliwki, więc każda pizza musi je zawierać i to w dużej ilości. Najczęściej robię pizzę z cebulą białą lub czerwoną, szpinakiem lub pokrzywą i oliwkami. Można wrzucić np.: paprykę w różnych kolorach, pieczarki, brokuły (wcześniej chwilkę gotowane), pomidory, kukurydzę, kapary, ananasa, cukinię, czerwoną fasolę.  My jemy pizzę bez sosów, ale można polać keczupem lub sosem czosnkowym (zamieszczę wkrótce przepis).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz