niedziela, 13 lipca 2014

Makaron z kurkami w pomarańczowo-orzechowym sosie

Danie może nie należy do najtańszych, ale na szczęście nie jest potrzebna duża ilość kurek i orzechów włoskich.



Składniki:

-  opakowanie makaronu (ja robiłam z tagliatele)
-  300 g kurek
-  pęczek dymki
-  2 ząbki czosnku
-  garść orzechów włoskich
-  sok z jednej dużej pomarańczy
-  oliwa
-  sól, pieprz
-  natka pietruszki

Orzechy włoskie uprażyć chwilę na suchej patelni, ostudzić i większą ich część zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Resztę pokroić na małe kawałki. Ugotować makaron. Kurki dokładnie umyć i pokroić na mniejsze cząstki. Dymkę (całą jasną część  i połowę ciemnej) i czosnek pokroić i podsmażyć na oliwie około 5 minut. Dodać kurki, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Wlać sok pomarańczowy, chwilę razem pogotować. Dodać zmielone orzechy włoskie i wszystko wymieszać. Zdjąć z ognia i przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron polać sosem, posypać orzechami włoskimi w kawałkach i natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Kurki można samemu nazbierać i wtedy to nie będzie drogie.
    O ile ktoś ma dostęp do lasu, ofc.

    OdpowiedzUsuń