Danie może nie należy do najtańszych, ale na szczęście nie jest potrzebna duża ilość kurek i orzechów włoskich.
Składniki:
- opakowanie makaronu (ja robiłam z tagliatele)
- 300 g kurek
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- sok z jednej dużej pomarańczy
- oliwa
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Orzechy włoskie uprażyć chwilę na suchej patelni, ostudzić i większą ich część zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Resztę pokroić na małe kawałki. Ugotować makaron. Kurki dokładnie umyć i pokroić na mniejsze cząstki. Dymkę (całą jasną część i połowę ciemnej) i czosnek pokroić i podsmażyć na oliwie około 5 minut. Dodać kurki, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Wlać sok pomarańczowy, chwilę razem pogotować. Dodać zmielone orzechy włoskie i wszystko wymieszać. Zdjąć z ognia i przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron polać sosem, posypać orzechami włoskimi w kawałkach i natką pietruszki.
Kurki można samemu nazbierać i wtedy to nie będzie drogie.
OdpowiedzUsuńO ile ktoś ma dostęp do lasu, ofc.
Racja! :)
OdpowiedzUsuń