środa, 16 lipca 2014

Guacamole

Moja ukochana pasta, którą jem bez pieczywa, ale z dodatkiem oliwek i sałat. Jem ją niemal codziennie na śniadanie. Można robić z pomidorami lub bez. Zamiast cytryny może być limonka, a nawet powinna, jeśli zależy nam na tradycyjnym guacamole. Jeśli kupimy za twarde awokado, to można je położyć na słonecznym parapecie, wtedy po kilku dniach zmięknie. Guacamole można jeść z surowymi warzywami  lub z nachos czy użyć jako sos do burrito.



Składniki:

-  1 dojrzałe, miękkie awokado
-  ząbek czosnku
-  sok z pół cytryny
-  1 pomidor
-  szczypiorek lub cebulka (opcjonalnie, ale ja zawsze daję szczypiorek)
-  kawałek świeżej papryczki chilli lub szczypta chilli w proszku
-  sól

Awokado przekroić na pół, wyjąć i wyrzucić pestkę i wydobyć łyżką miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny. Rozgnieść awokado widelcem. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, przetarty czosnek, drobno pokrojoną chilli oraz szczypiorek. Posolić do smaku. Całość wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz