Moja ukochana pasta, którą jem bez pieczywa, ale z dodatkiem oliwek i sałat. Jem ją niemal codziennie na śniadanie. Można robić z pomidorami lub bez. Zamiast cytryny może być limonka, a nawet powinna, jeśli zależy nam na tradycyjnym guacamole. Jeśli kupimy za twarde awokado, to można je położyć na słonecznym parapecie, wtedy po kilku dniach zmięknie. Guacamole można jeść z surowymi warzywami lub z nachos czy użyć jako sos do burrito.
Składniki:
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- ząbek czosnku
- sok z pół cytryny
- 1 pomidor
- szczypiorek lub cebulka (opcjonalnie, ale ja zawsze daję szczypiorek)
- kawałek świeżej papryczki chilli lub szczypta chilli w proszku
- sól
Awokado przekroić na pół, wyjąć i wyrzucić pestkę i wydobyć łyżką miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny. Rozgnieść awokado widelcem. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, przetarty czosnek, drobno pokrojoną chilli oraz szczypiorek. Posolić do smaku. Całość wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz