Składniki tortilli (ok.10 placków):
- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
Mąkę wymieszać z solą. Dodać olej i wodę i znów wymieszać, a potem wyrabiać dłońmi jednolite ciasto. Odstawić je na pół h przykryte ściereczką. W tym czasie można przygotować farsz.
Rozgrzać dobrze patelnię. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki trochę większe od piłki ping-pongowej. Rozwałkować każdą z nich na bardzo cienki, okrągły placek, podsypując za każdym razem mąką, żeby się nie sklejał. Piec kilka minut na suchej patelni z każdej strony do zrumienienia, zgniatając pęcherze powietrza. Placki można odgrzewać chwilę piekąc na suchej patelni.
Skład farszu:
- oliwa
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki (może być jedna czerwona, a druga zielona)
- gotowa mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej, ale najlepiej jakby na pewno zawierała kumin, kolendrę, chilli
- 2 pomidory
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- guacamole (przepis tu)
- świeże zielone dodatki (np. natka pietruszki, świeża kolendra, dowolna sałata)
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie na patelni. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz gotową przyprawę i dusić 10 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić jeszcze kilka minut. Odsączyć z zalewy fasolę i kukurydzę, dodać do farszu. Doprawić do smaku solą.
Tortillę posmarować guacamole, na jej środek nałożyć farsz oraz świeże dodatki. Zwinąć tortillę i od razu spożywać ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz