środa, 16 lipca 2014

Burrito

Burrito to zawinięty w pszenną tortillę farsz. W Meksyku farsz składa się z kilku lub nawet jednego składnika. Ja zrobiłam wersję bardziej przypominającą tę ze Stanów Zjednoczonych, czyli nieco bogatszą. Burrito je się na ciepło. Tortille można kupić gotowe, ale zrobione własnoręcznie są zdrowsze, tańsze i smaczniejsze.






Składniki tortilli (ok.10 placków):

-  3 szklanki mąki pszennej razowej
-  1 łyżeczka soli
-  1/4 szklanki oleju
-  1 szklanka ciepłej wody

Mąkę wymieszać z solą. Dodać olej i wodę i znów wymieszać, a potem wyrabiać dłońmi jednolite ciasto. Odstawić je na pół h przykryte ściereczką. W tym czasie można przygotować farsz.

Rozgrzać dobrze patelnię. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki trochę większe od piłki ping-pongowej. Rozwałkować każdą z nich na bardzo cienki, okrągły placek, podsypując za każdym razem mąką, żeby się nie sklejał. Piec kilka minut na suchej patelni z każdej strony do zrumienienia, zgniatając pęcherze powietrza. Placki można odgrzewać chwilę piekąc na suchej patelni.

Skład farszu:

-  oliwa
-  1 cebula czerwona
-  3 ząbki czosnku
-  2 papryki (może być jedna czerwona, a druga zielona)
-  gotowa mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej, ale najlepiej jakby na pewno zawierała kumin, kolendrę, chilli
-  2 pomidory
-  puszka czerwonej fasoli
-  pół puszki kukurydzy
-  guacamole (przepis tu)
-  świeże zielone dodatki (np. natka pietruszki, świeża kolendra, dowolna sałata)

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie na patelni. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz gotową przyprawę i dusić 10 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić jeszcze kilka minut. Odsączyć z zalewy fasolę i kukurydzę, dodać do farszu. Doprawić do smaku solą.

Tortillę posmarować guacamole, na jej środek nałożyć farsz oraz świeże dodatki. Zwinąć tortillę i od razu spożywać ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz