czwartek, 17 lipca 2014

"Sernik" porzeczkowy (bez cukru i mąki)

Kilka kilka osób prosiło mnie o ten przepis, więc go zamieszczam, mimo że potrzebny jest tutaj składnik, którego nie można kupić w każdym sklepie. Mam na myśli agar-agar (substancja żelująca). Mimo, że jest znany od bardzo dawna (moja mama używała go w latach 60-tych), to niestety nie jest tak popularny jak żelatyna. A szkoda, bo ma świetne właściwości żelujące, jest zdrowszy i przede wszystkim wegański, bo pozyskiwany z glonów. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich bądź przez internet. Ciasto jest łatwe do zrobienia, ale wymaga posiadania sprzętu do mielenia i miksowania. Moja forma do ciasta ma 19cm.




Składniki na spód:

-  100g migdałów
-  100g orzechów laskowych
-  200g daktyli bez pestek
-  szczypta soli

Namoczyć daktyle w gorącej wodzie do całkowitego zmiękczenia. Odsączyć z wody i zmielić razem z pozostałymi składnikami. Masą wyłożyć formę do ciasta i wstawić do lodówki.

UWAGA: mój spód wyszedł dosyć gruby, więc myślę, że można zmniejszyć ilość składników nawet o połowę.


Składniki masy "sernikowej":

-  1,5 szklanki czarnych porzeczek
-  100g daktyli
-  puszka mleka kokosowego
-  2 łyżeczki agaru

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie do zmiękczenia. Odsączyć daktyle z wody. Porzeczki umyć i zmiksować na mus razem z miękkimi daktylami (najlepiej w blenderze kielichowym). Mleko kokosowe przelać do garnka, wsypać agar, zmiksować. Dodać mus z porzeczek i ponownie zmiksować. Zagotować mieszając i zdjąć z ognia. Zostawić do ostygnięcia, pilnując, żeby nie stężał całkiem, a staje się to od razu, jak tyko masa staje się zimna. Jak masa porzeczkowa trochę ostygnie, przelać ją do formy na nasz orzechowy spód. Zostawić do całkowitego stężenia.

Składniki kremu z nerkowców:

-  100g nerkowców
-  80g suszonych fig
-  sok z pół cytryny
-  woda lub mleko roślinne (opcjonalnie)

Namoczyć figi i nerkowce w wodzie (najlepiej na noc, ale można też namoczyć w gorącej wodzie na około 1h). Odsączyć figi i orzechy z wody. Zmiksować blenderem wszystkie składniki na krem (można dodać trochę wody przegotowanej lub mleka roślinnego, jeśli masa jest za sucha). Masę rozsmarować na stężałej warstwie porzeczkowej. Wstawić ciasto do lodówki.


2 komentarze:

  1. Ja kupiłam agar-agar w Intermarche na półce ze zdrową/ekologiczną żywnością.
    Porzeczkownik wygląda smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze wiedzieć, dzięki. Tak, bywa w niektórych sklepach. W hipemarketach coraz bardziej są rozwinięte działy ze zdrową żywnością.

    OdpowiedzUsuń