Kilka kilka osób prosiło mnie o ten przepis, więc go zamieszczam, mimo że potrzebny jest tutaj składnik, którego nie można kupić w każdym sklepie. Mam na myśli agar-agar (substancja żelująca). Mimo, że jest znany od bardzo dawna (moja mama używała go w latach 60-tych), to niestety nie jest tak popularny jak żelatyna. A szkoda, bo ma świetne właściwości żelujące, jest zdrowszy i przede wszystkim wegański, bo pozyskiwany z glonów. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich bądź przez internet. Ciasto jest łatwe do zrobienia, ale wymaga posiadania sprzętu do mielenia i miksowania. Moja forma do ciasta ma 19cm.
Składniki na spód:
- 100g migdałów
- 100g orzechów laskowych
- 200g daktyli bez pestek
- szczypta soli
Namoczyć daktyle w gorącej wodzie do całkowitego zmiękczenia. Odsączyć z wody i zmielić razem z pozostałymi składnikami. Masą wyłożyć formę do ciasta i wstawić do lodówki.
UWAGA: mój spód wyszedł dosyć gruby, więc myślę, że można zmniejszyć ilość składników nawet o połowę.
Składniki masy "sernikowej":
- 1,5 szklanki czarnych porzeczek
- 100g daktyli
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki agaru
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie do zmiękczenia. Odsączyć daktyle z wody. Porzeczki umyć i zmiksować na mus razem z miękkimi daktylami (najlepiej w blenderze kielichowym). Mleko kokosowe przelać do garnka, wsypać agar, zmiksować. Dodać mus z porzeczek i ponownie zmiksować. Zagotować mieszając i zdjąć z ognia. Zostawić do ostygnięcia, pilnując, żeby nie stężał całkiem, a staje się to od razu, jak tyko masa staje się zimna. Jak masa porzeczkowa trochę ostygnie, przelać ją do formy na nasz orzechowy spód. Zostawić do całkowitego stężenia.
Składniki kremu z nerkowców:
- 100g nerkowców
- 80g suszonych fig
- sok z pół cytryny
- woda lub mleko roślinne (opcjonalnie)
Namoczyć figi i nerkowce w wodzie (najlepiej na noc, ale można też namoczyć w gorącej wodzie na około 1h). Odsączyć figi i orzechy z wody. Zmiksować blenderem wszystkie składniki na krem (można dodać trochę wody przegotowanej lub mleka roślinnego, jeśli masa jest za sucha). Masę rozsmarować na stężałej warstwie porzeczkowej. Wstawić ciasto do lodówki.
Ja kupiłam agar-agar w Intermarche na półce ze zdrową/ekologiczną żywnością.
OdpowiedzUsuńPorzeczkownik wygląda smakowicie :).
Dobrze wiedzieć, dzięki. Tak, bywa w niektórych sklepach. W hipemarketach coraz bardziej są rozwinięte działy ze zdrową żywnością.
OdpowiedzUsuń