Sporo tańsza wersja tradycyjnego włoskiego pesto bazyliowego. W moim domu to zawsze jest hit. Smakuje każdemu, kto je pierwszy raz. Potem moi goście przyrządzają u siebie i częstują swoich gości. I tak idzie w świat pietruszkowe pesto - tani, szybki i zdrowy sos do makaronu, ziemniaków, kopytek lub chleba. A w okresie letnim, jak nie chce się długo stać przy garach to jest idealny posiłek.
Składniki:
- 2 pęczki natki pietruszki
- pół szklanki pestek słonecznika
- duży ząbek czosnku (a nawet jeszcze więcej jak ktoś lubi czosnek)
- około pół szklanki oliwy
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
Pestki uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Natkę pokroić z grubsza. Czosnek zetrzeć. Wszystkie składniki zmielić blenderem, dodając tyle oliwy, żeby otrzymać dość gładką pastę, którą łatwo rozsmarować.
Zmieszać z ugotowanym makaronem, kopytkami lub polać upieczone ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz