piątek, 18 lipca 2014

Pesto z natki pietruszki

Sporo tańsza wersja tradycyjnego włoskiego pesto bazyliowego. W moim domu to zawsze jest hit. Smakuje każdemu, kto je pierwszy raz. Potem moi goście przyrządzają u siebie i częstują swoich gości. I tak idzie w świat pietruszkowe pesto - tani, szybki i zdrowy sos do makaronu, ziemniaków, kopytek lub chleba. A w okresie letnim, jak nie chce się długo stać przy garach to jest idealny posiłek.



Składniki:

-  2 pęczki natki pietruszki
-  pół szklanki pestek słonecznika
-  duży ząbek czosnku (a nawet jeszcze więcej jak ktoś lubi czosnek)
-  około pół szklanki oliwy
-  płaska łyżeczka soli
-  pieprz

Pestki uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Natkę pokroić z grubsza. Czosnek zetrzeć. Wszystkie składniki zmielić blenderem, dodając tyle oliwy, żeby otrzymać dość gładką pastę, którą łatwo rozsmarować.
Zmieszać z ugotowanym makaronem, kopytkami lub polać upieczone ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz