Młode pieczone ziemniaki - umyte, pokrojone na ćwiartki, posypane tymiankiem, solą i polane odrobiną oleju, wrzucamy na blachę i pieczemy około 40minut w 200st C.
Burak liściowy/mangold/boćwina uduszony na oleju z cebulą i dużą ilością czosnku (ja jeszcze przyprawiłam papryką wędzoną, której niestety nie można kupić w każdym sklepie, ale jak się jej nie doda to też będzie smacznie). Buraka liściowego można zastąpić szpinakiem lub jarmużem.
Sałatka z pomidorów, ogórka kiszonego i dymki.
Sos czosnkowo-koperkowy - zrobiony na bazie śmietany słonecznikowej z bloga Kasi, tylko jak zwykle nie odrzucałam zieren i do gotowej już śmietany dodałam poszatkowany koperek i sporo startego czosnku (1 ząbek na pół szklanki śmietany).
Składniki:
- duża sterta liści boćwiny
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- ogórek (może być kilka gruntowych, ja miałam tylko 1 podłużny)
- 3 ząbki czosnku
- śmietana słonecznikowa z dużą ilością soku cytryny
- mleko sojowe lub inne roślinne (najtańsze sojowe jest w Biedronce)
- sól, pieprz
Boćwinę umyć, poszatkować, udusić w niewielkiej ilości osolonej wody około 10 minut. Zostawić do ostygnięcia. Umyć i pokroić rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek. Do ostudzonej boćwiny wlać około szklanki śmietany słonecznikowej. Wrzucić pokrojone warzywa i zioła. Wlać tyle mleka sojowego, żeby osiągnąć odpowiednią dla siebie gęstość chłodnika. Doprawić startym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem. Wstawić do lodówki, żeby się dobrze schłodził.
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń