czwartek, 10 lipca 2014

Zestaw obiadowy

Postaram się umieszczać propozycje dań obiadowych, które pojawiają się na naszym stole. Często mamy do czynienia z problemem "co wam zrobić na obiad?", kiedy kogoś odwiedzamy i koniecznie chce czymś nas ugościć. Niemal każdy myśli, że jemy tylko kotlety sojowe a la schabowe, kiełbaski sojowe albo jakieś skomplikowane potrawy z kuchni indyjskiej, do których zrobienia są potrzebne bardzo trudne do zdobycia składniki. A my właśnie lubimy jeść prosto, bez zbędnych udziwnień. Dlatego serię "Zestaw obiadowy" dedykuję tym, którym sprawiamy tego typu kłopot. Oczywiście namawiam też wszystkich do wegańskiego prostego jedzenia, najlepiej z sezonowych produktów. U nas jest ostatnio sezon na buraka liściowego, bo mamy jego obfity plon i z tego też względu ten zestaw jest z mangoldem w roli głównej.


Młode pieczone ziemniaki - umyte, pokrojone na ćwiartki, posypane tymiankiem, solą i polane odrobiną oleju, wrzucamy na blachę i pieczemy około 40minut w 200st C.


Burak liściowy/mangold/boćwina uduszony na oleju z cebulą i dużą ilością czosnku (ja jeszcze przyprawiłam papryką wędzoną, której niestety nie można kupić w każdym sklepie, ale jak się jej nie doda to też będzie smacznie). Buraka liściowego można zastąpić szpinakiem lub jarmużem.

Sałatka z pomidorów, ogórka kiszonego i dymki.

Sos czosnkowo-koperkowy - zrobiony na bazie śmietany słonecznikowej z bloga Kasi, tylko jak zwykle nie odrzucałam zieren i do gotowej już śmietany dodałam poszatkowany koperek i sporo startego czosnku (1 ząbek na pół szklanki śmietany).


Był dziś też chłodnik z boćwiny. Boćwinę można oczywiście zastąpić tradycyjną botwinką, wtedy kolor chłodnika będzie ślicznie różowy :) .


Składniki:

-  duża sterta liści boćwiny
-  pęczek koperku
-  pęczek szczypiorku
-  ogórek (może być kilka gruntowych, ja miałam tylko 1 podłużny)
-  3 ząbki czosnku
-  śmietana słonecznikowa z dużą ilością soku cytryny
-  mleko sojowe lub inne roślinne (najtańsze sojowe jest w Biedronce)
-  sól, pieprz

Boćwinę umyć, poszatkować, udusić w niewielkiej ilości osolonej wody około 10 minut. Zostawić do ostygnięcia. Umyć i pokroić rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek. Do ostudzonej boćwiny wlać około szklanki śmietany słonecznikowej. Wrzucić pokrojone warzywa i zioła. Wlać tyle mleka sojowego, żeby osiągnąć odpowiednią dla siebie gęstość chłodnika. Doprawić startym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem. Wstawić do lodówki, żeby się dobrze schłodził.



1 komentarz: