- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- garść śliwek (najlepiej węgierek)
Śliwki umyć i pozbawić pestek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę posmarować olejem.
Do miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać olej i mleko, wymieszać dokładnie łychą lub potraktować mikserem. Na końcu wlać sok z cytryny, szybko zamieszać i wylać do tortownicy.Wyłożyć śliwki na ciasto i je lekko w nie wcisnąć. Piec około 50 minut (sprawdzić patyczkiem czy nie jest mokre w środku).
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz