poniedziałek, 20 października 2014

Zupa cebulowa

Tania, bardzo łatwa do przygotowania i rozgrzewająca zupa.





Składniki:

-  8 cebul
-  oliwa
-  sól
-  1 łyżka tymianku
-  1 łyżka majeranku
-  pieprz
-  około 3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) - można je kupić np. tu
-  bułki lub chleb do grzanek
-  czosnek


Obrać cebule i pokroić je w pióra. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić cebulę. Dusić do zrumienienia i miękkości na bardzo wolnym ogniu, około 20 minut (można wlać kilka łyżek wody), często mieszając. Wlać około 1,5 l wody, wsypać sól i gotować jeszcze 15 minut. Przyprawić majerankiem, tymiankiem i pieprzem. Ewentualnie wsypać płatki drożdżowe dla serowego posmaku.Wlać zupę do talerza i na wierzchu położyć grzanki.

Grzanki:

Pokroić bułkę lub chleb na małe kromki. Oliwę wymieszać ze startym ząbkiem czosnku. Kromki polać oliwą z czosnkiem i piec do zrumienienia w 200 st. C. Grzanki można też podsmażyć na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz