Tania, bardzo łatwa do przygotowania i rozgrzewająca zupa.
Składniki:
- 8 cebul
- oliwa
- sól
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- około 3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) - można je kupić np. tu
- bułki lub chleb do grzanek
- czosnek
Obrać cebule i pokroić je w pióra. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić cebulę. Dusić do zrumienienia i miękkości na bardzo wolnym ogniu, około 20 minut (można wlać kilka łyżek wody), często mieszając. Wlać około 1,5 l wody, wsypać sól i gotować jeszcze 15 minut. Przyprawić majerankiem, tymiankiem i pieprzem. Ewentualnie wsypać płatki drożdżowe dla serowego posmaku.Wlać zupę do talerza i na wierzchu położyć grzanki.
Grzanki:
Pokroić bułkę lub chleb na małe kromki. Oliwę wymieszać ze startym ząbkiem czosnku. Kromki polać oliwą z czosnkiem i piec do zrumienienia w 200 st. C. Grzanki można też podsmażyć na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz