piątek, 24 października 2014

Kapusta z ryżem i soczewicą

Bardzo sycące i zdrowe danie. W smaku przypomina gołąbki, ale jest dużo łatwiejsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne.

Koszt około 6 zł (na 4 os. rodzinę starcza na 2 obiady).




Składniki:

-  1 średnia włoska kapusta
-  1 szklanka ryżu (ilość przed ugotowaniem), najlepiej pełnoziarnistego
-  0,5 szklanki soczewicy zielonej lub brązowej (ilość przed ugotowaniem)
-  pół słoiczka koncentratu pomidorowego
-  sól
-  pieprz
-  olej
-  1 cebula


Ryż i soczewicę ugotować w jednym garnku. Kapustę poszatkować (nie musi być cienko). W dużym garnku zagotować około 2 szklanki wody. Wrzucić do gara kapustę, posolić i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec gotowania kapusty wrzucić ugotowany ryż z soczewicą i wymieszać. Pogotować chwilę razem i dodać zeszkloną cebulę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Przyprawić pieprzem. Ewentualnie dosolić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz