Koszt około 6 zł (na 4 os. rodzinę starcza na 2 obiady).
Składniki:
- 1 średnia włoska kapusta
- 1 szklanka ryżu (ilość przed ugotowaniem), najlepiej pełnoziarnistego
- 0,5 szklanki soczewicy zielonej lub brązowej (ilość przed ugotowaniem)
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej
- 1 cebula
Ryż i soczewicę ugotować w jednym garnku. Kapustę poszatkować (nie musi być cienko). W dużym garnku zagotować około 2 szklanki wody. Wrzucić do gara kapustę, posolić i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec gotowania kapusty wrzucić ugotowany ryż z soczewicą i wymieszać. Pogotować chwilę razem i dodać zeszkloną cebulę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Przyprawić pieprzem. Ewentualnie dosolić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz