niedziela, 26 października 2014

Pasztet jaglany z pieczarkami i porem






Składniki:

-  szklanka suchej kaszy jaglanej
-  60 dkg pieczarek
-  duży por
-  olej
-  sól
-  pieprz
-  bułka tarta

Opłukać dokładnie kaszę. Gotować w 2 szklankach wody około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu, pod przykryciem. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wchłonięcia wody i ostudzenia.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Pora umyć i pokroić w krążki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pora, chwilę smażyć i dodać pieczarki. Posolić i dusić do miękkości i odparowania wody. Ostudzić.

Kaszę i pieczarki z porem zmielić w maszynce do mielenia. Doprawić całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Foremkę do pieczenia posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę i piec w 180 st. C około 1h. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z foremki i schłodzić w lodówce. Najlepszy jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz