niedziela, 7 grudnia 2014

Zupa-krem ze śliwek suszonych i orzechów włoskich ze śmietanką z nerkowców

Coraz bliżej Świąt Bożego Narodzenia, więc zaczynam publikować przepisy na świąteczne potrawy. Dziś tradycyjna, pyszna i zdrowa zupa śliwkowo-orzechowa.

Zdjęcie chwilowo mam tylko takie sprzed czterech lat.



200 g śliwek suszonych bez pestek
100 g daktyli suszonych
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
laska cynamonu
2 goździki

Umyte śliwki i daktyle zalać 1l przegotowanej wody, dodać cynamon i goździki i ugotować do całkowitej miękkości owoców.
Usunąć cynamon i goździki, dodać orzechy włoskie, zmiksować. Można dodatkowo przetrzeć przez sito.
Zupę wlać do talerzy i polać po wierzchu  kilkoma łyżkami śmietanki z nerkowców.


Śmietanka z nerkowców

1/3 szklanki orzechów nerkowca
kilka daktyli suszonych lub fig

Orzechy i daktyle/figi zalać gorącą wodą. Po pół h odcedzić. Miksować z przegotowaną wodą dolewając ją stopniowo do uzyskania konsystencji śmietanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz