poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pasta oliwkowa ze słonecznika

Moje dzieci nazywają ją "masłem oliwkowym", chociaż z maseł miały do czynienia tylko z orzechowym i czekoladowym.

Cena całości ( miseczka 0,5l) to ok. 6zł. Wystarcza nam na 2-3dni.



Składniki:

- 1 szklanka pestek słonecznika  
- 20 oliwek zielonych                              
- 2 pomidory suszone w oleju
- 1 ząbek czosnku (można więcej jak ktoś bardzo lubi czosnek)
-  kilka łyżek zalewy spod oliwek
-  kilka łyżek zalewy spod pomidorów suszonych
-  oliwa
-  pieprz
-  sól do smaku

Pestki zalać wrzącą wodą i zostawić na ok. pół h. Następnie nasiona przecedzić, dodać do nich wszystkie pozostałe składniki, całość dokładnie zmiksować. Zalewy i oliwy dać tyle, żeby uzyskać dość gładką i łatwą do smarowania pastę. Przyprawiać według własnego gustu, można dodać ziół np. oregano, bazylii, ale z solą należy uważać, bo oliwki są słone i zalewa od nich też. Najczęściej soli już w ogóle nie dodaję.

Pasta bardzo smakuje z pieczywem i świeżymi warzywami i ziołami np. z pomidorami, szczypiorkiem, rzodkiewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz