piątek, 4 lipca 2014

Pieczarki z tapenadą pod pierzynką z ciasta francuskiego

Do przygotowania tego dania potrzebna jest tapenada z poprzedniego wpisu. Można podać na przyjęciu jako przystawkę. Ja jednak traktuję to jako danie główne.

Koszt to około 9zł n a 2 osoby.



Składniki:

-  500g pieczarek
-  1 cebula
-  ok. 5 łyżek tapenady
-  kilka plastrów pomidora
-  wegańskie ciasto francuskie (na pewno do nabycia w dyskontach)
- olej
- sól, pieprz

Zrobić tapenadę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju na patelni. Do cebuli wrzucić pokrojone pieczarki, dusić ok. 10 minut. Grzyby z cebulą wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na pieczarkach ułożyć plastry pomidorów. Wierzch posmarować tapenadą. Całość przykryć odpowiednim kawałkiem ciasta francuskiego. Zapiekać w 220 stopniach C przez 15- 20 minut do zrumienienia ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz