poniedziałek, 7 lipca 2014

Ziemniaki z cukinią

Kolejna wersja ziemniaczanego jednogarnkowca. W okresie letnio-jesiennym bardzo tania potrawa.



Składniki:

-  1 cebula
-  5 ząbków czosnku
-  1kg ziemniaków
-  4 cukinie
-  3 papryki czerwone lub różnokolorowe
-  1 szklanka ugotowanej fasoli białej lub czerwonej (może być też z puszki)
-  oliwa lub olej
-  3 pomidory świeże lub przecier pomidorowy
-  przyprawy: sól, tymianek (najlepiej świeży), majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia, cząber, pieprz cayenne lub czarny, natka pietruszki.


Pokrojone: cebulę i czosnek zeszklić na oliwie w dużym garnku. Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki, zalać ok. 1 l wody, dodać sól i resztę przypraw. Przykryć i gotować ok. 10 minut. Dorzucić pokrojoną w plastry cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić zmiksowane lub pokrojone pomidory albo przecier oraz fasolę (jeśli z puszki to bez zalewy, wypłukaną) i jeszcze chwilkę wszystko razem pogotować. Posypać świeżą natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz