Kolejna wersja ziemniaczanego jednogarnkowca. W okresie letnio-jesiennym bardzo tania potrawa.
Składniki:
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1kg ziemniaków
- 4 cukinie
- 3 papryki czerwone lub różnokolorowe
- 1 szklanka ugotowanej fasoli białej lub czerwonej (może być też z puszki)
- oliwa lub olej
- 3 pomidory świeże lub przecier pomidorowy
- przyprawy: sól, tymianek (najlepiej świeży), majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia, cząber, pieprz cayenne lub czarny, natka pietruszki.
Pokrojone: cebulę i czosnek zeszklić na oliwie w dużym garnku. Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki, zalać ok. 1 l wody, dodać sól i resztę przypraw. Przykryć i gotować ok. 10 minut. Dorzucić pokrojoną w plastry cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić zmiksowane lub pokrojone pomidory albo przecier oraz fasolę (jeśli z puszki to bez zalewy, wypłukaną) i jeszcze chwilkę wszystko razem pogotować. Posypać świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz